Lammelår
3 gule løk
3 gulerøtter
1/2 sellerirot
10 fedd hvitløk
6 kvaster timian/rosmarin
1/2 sitron
1 flaske rødvin
1/2 l kraft
Salt og pepper
1,5 dl fløte
1 ss Dijon sennep
1 ss smør
Gni inn låret med salt og pepper. Grovhakk grønnsakene og legg de i en langpanne med urtene på toppen. Sett stekeovn på 70 grader. Legg låret på grønnsakene/urtene og hell vin og kraft i panna.
Plasser steketermometer i den mest kjøttfulle delen og pass på at det ikke er i kontakt med bein.
Sett låret i ovnen og la det stå 8-10 timer eller til kjernetemperatur når ca 60 C.
Når låret når ønsket temperatur tar man ut låret og pakker det inn folie. Da kan det hvile stående. (Gjerne i en kjele så saften som eventuelt renner ut kan brukes i sausen). Det kan hvile helt til du er klar til å kose med det.
Saus:
Sil av grønsaken av kraften i langpanna. Reduser kraften til det halve og tilsett 1,5 dl fløte og 1 ss sennep.
Denne vil da ha sjy konsistens, om man ønsker tykkere saus fikser man det med maizena.
En smørklatt i sausen til slutt gjør den blank og fin.
Tilbehør:
Dette er jo veldig sesongavhengig, men vi brukte følgende:
Kokte nypoteter brunet litt i jerngryte med smør og persille.
Salat med grønn salat, tomat, agurk, purre og feta.
Når saus og tilbehør er klart og gjestene har fått ett glass vin, legges låret på glovarm grill. Snu ofte og pensle med en miks av 1 dl rapsolje, 1 ss honning, 1 ss Dijon sennep, 5 fedd hvitløk, 1/2 sitron, salt og pepper.
La kjøttet hvile 20 minutter på den kalde siden av grillen eller tilsvarende før oppskjæring.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar